Selasa, 11 Oktober 2011

Review Filem : Al Hijab

Orang lain nak review pasal filem, gua pun nak review juga. Mana boleh korang ja yang review, ingat korang ja yang tengok. So cekidaut.


Filem :
Al Hijab

Arahan :
Pierre Andre

Rating gua bagi :
6/10


Sinopsis

Mengisahkan tentang Rafael (Pierre Andre) seorang pelakon baru nak up dan ditawarkan sebuah filem seram yang memerlukan dia memberi komitmen 100%. Teruja dengan tawaran itu, Rafael berusaha untuk mendapatkan perasaan seram supaya dapat membawa watak yang ditawarkan dengan sempurna. Qiss (Nur Fathia) teman wanita Rafael cuba membantu dan menerangkan tentang 'hijab'. Setiap orang mempunyai 'hijab' dan kononnya jika 'hijab' dibuka, seseorang akan dapat melihat makhluk halus.

Ulasan gua

1) Dalam kepala otak gua dan ilmu yang ada didada gua, hijab ni macam skaf/tudung menyelubungi rambut. Memandangkan dalam poster ada tulis filem seram terhebat 2011, gua cakap dengan tunang gua, gua nak rasa takut sampai merangkak keluar dari cinema.

2) Filem ini membawa cerita yang lain dari filem-filem seram yang lain. Sedang yang lain sibuk nak buat filem bertema kan keRASUKkan setan hinggalah kepada akibat membuat perkara-perkara KHURAFAT, al hijab berani mencuba. Ya, apa akibatnya jika kita dapat melihat hantu tapi beriman lemah?. Adakah sekiranya kita dapat melihat benda-benda halus iman kita bertambah teguh atau kita jadi takut.

3) Iman senipis kulit bawang, ada hati menduga 'lautan' hantu?. Itu bangang namanya. Itu yang ditunjuk kan Rafael. Tambah bangang, Rafael cuba untuk menakutkan diri sendiri dengan melihat hantu dengan real, tak main la tengok-tengok filem seram katanya. Mungkin juga Rafael bukan seorang yang penakut.

4) Rafael dapat SMS suruh dia ke 1 tempat. Celaka, ilmu apa ada dengan Mak Itam ni sampai dia tahu nombor telefon Rafael dan hajatnya nak buka hijab. Tapi sebenarnya dia beria bantu sebab dia berhutang dengan emak si Rafael. Hutang apa tak pula dia cakap. Agaknya Mak Itam berhutang beli kain atau terhutang budi.

7) Makan apa Rafael ni, balik ke K.L dari rumah Mak Itam, kemudian keretanya rosak, menunggu untuk pertolongan, berjalan sampai ke kuaters lama, dan kemudian berlari pulang ke rumah, semuanya hanya berlaku satu malam!. Time mula-mula dia nak ke rumah Mak Itam, gua tengok macam jauh benar. Bila nak siang ni?.

8) Qiss memang cute. Bab basah lenjun dalam hujan juga cute. Tapi gua tak nampak apa yang gua harap. #LOL.

9) Hantu muncul bersilih ganti. Pocong ada, hantu nenek ada, hantu Ju-On pun ada. Tapi 'Qiss' yang muncul tiba-tiba dalam hujan selepas Rafael lari keluar dari rumah sebab ketakutan tu gua tak tertipu langsung. Gua memang tahu yang itu bukan Qiss. Itu hantu lah sial, yang ko bawa masuk rumah tu apasal?!.

10) Ending gua dah jangka.

Tak adil rasanya kalu gua tak tanya penonton lain.

Hanis, 26,
"Seram..memang seram. I tutup mata dari awal sampai habis"


Sharipah Aini, 30,
"Bell Ngasri memang kelakar. I ketawa terbahak-bahak..hahaha..tapi kan, apa jadi dengan Laila sebenarnya..siapa perempuan tu?tiba-tiba menari tengah jalan, malam pulak tu?hah?"


Diq Daus, 20
"Ending aku dah jangka. Tergantung. Mesti Mak Itam tu mati. Babi."


Man, 28
"Siapa Laila?. Kenapa mereka sesat?. Siapa pulak mak Rafael?. Hutang apa?. Apa kena mengena dengan cerita yang awal-awal tu.?. Ah, celaka!."


Banyak benar misteri dan persoalan filem ni. Sebab itu lah gua bagi 6/10. Make-up, sound efek dan yang lain-lain gua peduli apa.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...